Projecten

ZAALCONCERTEN

Ludo voelt zich thuis in grote zalen. Hij vulde reeds meermaals de Gentse Minard en de Vlaamse Opera. Ook in andere bezettingen stond hij op diverse grote podia.


De Standaard: 'De staande ovatie die Ludo Vandeau vrijdag in de Minard ten deel viel, was niet alleen een beloning voor een mooi concert. Het publiek gaf ermee ook zijn steun aan een artiest die uit de tijd lijkt, maar die koppig zijn ding doet. 


In een goedgevulde Minard zong Vandeau, met vijf fijne muzikanten, Franse liederen over zijn afkomst, zijn familie, de liefde, de Noordzee en de mensen die hij rond zich ziet. In verstilde momenten als ‘Rome’, ‘Femme’ en ‘Grand-mère’ klonk zijn melancholische bariton op zijn best. Maar hij is ook een kind van de folkrock van de jaren 70 en 80, en sommige chansons leenden zuurstof bij pop en Amerikaanse countryrock. 

Vandeau bloeit open wanneer hij ruimte heeft en zijn verhalen kan vertellen. Dan laat hij die gitaar die als een pantser voor hem hangt, los en tekent hij zijn emoties met zijn handen in de lucht. Zo is hij echt een lid van de club met Jacques Brel, Georges Brassens en Georges Moustaki: tekstzangers die hij vereert.

**** (vier sterren - Peter Van Tyghem) 



HUISCONCERTEN

Chansons en verhalen.Iedereen kan dit organiseren. Ter gelegenheid van een verjaardag of een tuinfeest, of de lente, of gewoon om gezellig samen te zijn bij een glas wijn. Wij komen in uw living, appartement, zaaltje of kerkje waar u mensen hebt uitgenodigd.


Er zijn verschillende formules, we brengen enkel muziek of we vertellen er verhalen bij. In de wintertijd 'Winterhanden'. In de lente en zomertijd:


'LANGE DAGEN’ 


Ludo Vandeau en Jan Vanlangendonck (Radio 1) brengen de lange zomerdagen een stukje dichter met liefdesliederen en heerlijke verhalen over samenzijn. Literaire kampvuurverhalen over hoe Pablo Neruda tijdens een oogstfeest ontmaagd werd en hoe Mario Vargas Llosa met een schitterende vuistslag Gabriel Garcia Màrquez velde toen die wat te opdringerig zijn vrouw troostte. Nostalgische herinneringen aan tijden toen brood nog gebakken werd in een op hout gestookte oven en rijstpap een lekkernij was die alleen met de kermis gemaakt werd. Liefde over de grenzen heen en een klein beetje erotiek, net genoeg om even te blozen.


info@ludovandeau.be


SCHOOLCONCERTEN

Ludo Vandeau en groep brengen de rijkdom van het franse chanson, met zijne veelheid aan sferen in dit programma voor leerlingen van tweede en derde graad. Met een tiental instrumenten. Een schoolvoorstelling om U tegen te zeggen. 

Muziek van Serge Gainsbourg, George Brassens, Charles Aznavour, Francis Cabrel, Patrick Bruel, France Gall, Guy Béart en Jacques Brel. Een powerpoint met foto’s en summiere info begeleid hun muziek. Voor de leerkrachten is er ter voorbereiding of nabespreking een uitgebreide lesmap in het Nederlands en het Frans.


De muzikanten nemen je mee op een reis naar andere muziek. Het mag wel want jongeren kennen deze muziek te weinig. Zie het ook als tegengewicht voor de overvloed aan Engelstalige popmuziek.



Enkele scholen waar we speelden: St Lodewijkscollege, Brugge /Reynaertcollege, Hulst, Nederland / Koninklijk Atheneum, Gent / KOHa Heilig Hart en KOHa Sint-Jozef, Hamme / College Ieper, SMSI, Campus Ieper / Don Bosco Halle / Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg, Mechelen / Edugo, Oostakker / Atheneum, Aarschot / H. Hartcollege - Prizma College, Waregem / St Andreas, Brugge / St Aloysius, Diksmuide / St Martinus, Asse / Atheneum, Zaventem, Don Bosco, Zwijnaarde / St Jan Berchmans, Brussel / TechnOV, Vilvoorde / Mater Dei Instituut, St Pieters Woluwe / St Theresiacollege, Kapelle od Bos / Viso Cor Mariae, Brakel / De Bogaard, St Truiden / Paridaens, Leuven / Spermalie, Brugge / H. Hart, Heverlee / St Leo, Brugge / St Jozef, Tielt / St Godelieve, Lennik / St Bernardusinstituut, Oudenaarde / St Jorisinstituut, Basel / Middenschool, St Truiden / St Jozef, Aalst...


BUITENLAND

Ook in het buitenland is Ludo een graag geziene gast.

De Standaard:

"Verrassend was zijn gevoel voor humor. Zoals chansonniers doen, leverde hij geregeld commentaar tussen zijn liedjes, en daarin viel de zwarte humor op. Die is ontwapenend, maar verraadt ook frustraties van een zanger die een vergeten pad kiest. Airplay krijgt hij nauwelijks met zijn muziek, en naar verluidt slaat zijn gevoel voor romantiek beter aan in zuiderse landen als Italië dan in het koudere Vlaanderen."


Met de steun van de Vlaamse gemeenschap speelde Ludo Vandeau samen met zijn muzikanten, zijn compagnons de route sinds 12 fijne jaren, in 2014, 2015 en 2016 in Rome, Perugia, Assisi, Bastia Umbra, Sellano, Colazonne en Orange (Fr). In de zomer van 2018 speelden ze opnieuw in Rome (Festa della Musica) en in Moskou ter gelegenheid van de Nationale Belgische feestdag op uitnodiging van de Belgische ambassade. Op 14 juli 2019 geven ze een concert in Firenze (Piazza Ognissanti) (org. Institut français en de Franse ambassade).


Jaren geleden speelden ze kleine optredens in Chili (ism Oxfam), Cuba, Nederland en Frankrijk.


Dal Comune di Bastia Umbra (www.comune.bastia.pg.it)


Si terrà dal 9 al 12 agosto, tra Assisi e Torgiano, una serie di quattro concerti del gruppo Ludo Vandeau dal titolo “Nient’altro che l’amore”, organizzati da Assisincanto Chorus in collaborazione con la Pro Civitate, l’Associazione culturale Arnaldo Fortini, il Comune di Assisi e il Comune di Torgiano. 

Ludo Vandeau e i suoi musicisti sono belgi di madrelingua olandese, amano l’Italia (e non solo), sognano, viaggiano e regalano delle canzoni che sono una delizia per l’orecchio, lo spirito e l’anima. La loro musica, oltre ad essere esplorazione, intenso lavoro e studio, geniale sentimentalità e poesia, reciproco arricchimento professionale e culturale, è pura e intensa convinzione, una missione “per migliorare ogni giorno il mondo".



DISCOGRAFIE

AU LENDEMAIN DES BELLES CHOSES


Full CD, uitgebracht in 2017

uit Het Nieuwsblad / De Gentenaar - Cd recensie

Febr 2017:


 

Hoewel twee covers anders doen vermoeden, wil Ludo Vandeau zich niet zomaar inschrijven in de traditie van het Franse chanson. Hij wil dat genre naar eigen zeggen uit zijn keurslijf halen. Met de artitstieke hulp van Ad Cominotto en Rick Allison - de Belgisch-Canadese muzikant die Lara Fabian mee groot maakte - doet Vandeau daar alvast een verdienstelijke poging toe.


***




uit ROOTSTIME


Dat Ludo Vandeau een jaar na het geslaagde ‘Au gré du charme’ met opvolger ‘Au Lendemain des Belles Choses’ voor de pinnen komt, zou de gedachte kunnen voeden dat deze nieuwe een soort van restjeskermis is van de vorige. Niets is minder waar: de zanger is er opnieuw in geslaagd een fraai ingeblikte, gevarieerde collectie songs bijeen te schrijven, aangevuld met zorgvuldig geselecteerd andermans werk: een song van Guy Béart, een gedicht van de Franse liefdesdichter bij uitstek, Louis Aragon (op muziek van Leo Ferré), en een vertaling van Bob Dylan (’Les temps’, die nog steeds aan het veranderen zijn). Maar de rest is eigen werk. 

Ludo zijn hoofse, poëtische, diepgravende teksten staan nu eenmaal centraal. Je moet er je Frans voor oppoetsen, zoals je dat kan verwachten bij chansons, want dat zijn ze wel. Die liedjes handelen haast onveranderlijk over de liefde, in al zijn facetten: ‘Il faut que l’amour trottine / comme un paso doble à talons / entre le mur et l’horloge / entre l’armoire et le désespoir et la mémoire / le bonheur et l’erreur / n’importe où on va / on est toujours en retard’ (uit ‘Octobre’). Vandeau biedt alvast de kans om eens wat anders te lezen en te horen dan ‘je t’aime’. Chanson, dat moet je natuurlijk wel kunnen brengen… Het scheelt een slok op de borrel als zingen je natuurlijke biotoop is: Ludo is ‘un interprète’, volbloed, en heeft één van de mooiste mannenstemmen van ons land, daar kan je niet omheen.



AU GRÉ DU CHARME


Full CD, uitgebracht in 2016

De Standaard over de nieuwe solo cd 'Au Gré du Charme'

december 2015:

 

Het eerste soloalbum van Ludo Vandeau (Ambrozijn, Laïs, Bodixel) tapt uit vele vaatjes. ‘Mon enfant’ is fijne pop voor een onschuldig kind, daarna verkent ‘Un conte de fées’ tegenstrijdige gevoelens in de sfeer van countryrock, maar met accordeon. In ‘La mer du Nord’ onderzoekt Vandeau zijn afkomst met een metaforiek die naar Brel geurt. En zo is elk lied een eigen wereldje, fijn ingespeeld door een ruime band. Vandeau, die al een heel traject aflegde in Vlaamse traditionele muziek en Spaanstalige liederen, declameert in ‘Grand-mère’, maar laat de rocker in zichzelf los in ‘Julie’, een met flamencosfeer versierde liefdesverklaring. Au gré du charme is een enthousiast solodebuut, dat iets te nadrukkelijk wil overtuigen door zijn variatie, maar waarop het wat plechtige timbre van Ludo Vandeau alle ruimte krijgt om zich uit te leven...


***

ANDERE PROJECTEN (verleden)

A LA FRANÇAISE

Muziek en meningen van een dwarsligger


"Brandmerk mij niet als Brel-volgeling. Ik heb ook veel affiniteiten met mensen als Léo Ferré en Georges Brassens. Ik ben spiritueel gewekt door die Franse chansonniers. Zij hebben mijn blik verruimd, zij zijn mijn leermeesters. Deze heren waren uitgesproken individuen, vrijdenkers in de sublieme betekenis van het woord".

 

Aan het woord is Johan Anthierens, op het moment van deze voorstelling 10 jaar ervoor overleden. Journalist, vader, minnaar, familieman, liefhebber van het Franse chanson, radiopresentator, televisiefiguur en eeuwige rebel. .

 

Ludo Vandeau: brengt het geliefd chanson van Johan Anthierens.

 

Herman De Winné: meningen, ergernissen en verhalen van Johan Anthierens.


Herman De Winné is een vertrouwde radiostem van Klara ('Ramblas').  Werkt momenteel achter de schermen bij Radio 1 en Klara. 



IL EST CINQ HEURES, PARIS...

Raf Coppens en Ludo Vandeau (2008-2009)

Raf wandelt richting oude helden, vergeten vetes, neergeschoten liefdes, gespleten herinneringen en eigen verloren gewaande mijmeringen. Ludo Vandeau verzamelt rondom zich een aantal steengoede muzikanten op contrabas, accordeon, gitaar en piano. Muzikanten die hun hart verloren in de steegjes en straten van Parijs. Samen brengen ze liederen, traditionals en eigen werk bijeengesprokkeld in een brasserieconcert; grasduinend in jaren swingend frans chanson – musette en wals.



DE OGEN VAN DE BLAUWE HOND

Muziek en liefdesverhalen van Gabriel García Márquez (2008-2009)

‘Er was iets aan haar veranderd waardoor ik haar niet meteen herkende. Ze was vijfenveertig. Ze had elf maal gebaard, was in totaal bijna tien jaar zwanger geweest, en had minstens nog eens zoveel jaar haar kinderen de borst gegeven. Ze was voortijdig helemaal grijs geworden, haar ogen leken groter en verbaasder achter de glazen van haar eerste leesbril en ze zag er ernstig uit in de zware rouw die ze droeg voor haar gestorven moeder, maar ze bezat nog altijd de Romeinse schoonheid zoals op haar huwelijksfoto, waaraan nu nog meer waardigheid werd verleend door de aura van haar herfst. Voordat er iets gebeurde, voordat ze me omhelsde, zei ze met haar gebruikelijke plechtstatigheid: ‘Ik ben hier gekomen om je te vragen met me mee te gaan om het huis te verkopen.’


Zo schreef Gabriel García Marquez over zijn moeder in zijn autobiografie ‘Leven om het te vertellen. Op het podium laten Bodixel en Jan Vanlangendonck de verhalen en het leven van Marquez door elkaar lopen.